Najprościej rzecz ujmując, barista to zawód polegający na przeprowadzaniu procesu ekstrakcji kawy oraz podawaniu jej w specjalny sposób. Teoretycznie można by nazwać baristą każdego pracownika restauracji, kawiarni, baru lub innego miejsca, w którym podawana jest kawa, jeśli tylko do jego zadań należy parzenie i podawanie kawy. W praktyce jednak jest to zawód, który wymaga specjalnych umiejętności i predyspozycji.
Aby stać się profesjonalnym baristą należy mieć dużą wiedzę na temat kawy oraz procesu jej parzenia. Niezbędne są też umiejętności, które można zdobyć podczas specjalnych kursów. Obierając tę ścieżkę kariery warto stale się dokształcać i szukać możliwości rozwoju. W Polsce zawód ten nie jest jeszcze zbyt popularny, dlatego też warto się nim zainteresować.
W zawodzie baristy nie chodzi tylko o parzenie pysznej kawy, choć jest to umiejętność bez wątpienia najważniejsza. Czytając oferty pracy dla baristów bardzo często spotyka się między innymi takie wymagania, jak:
- umiejętność obsługi sprzętu do parzenia kawy i utrzymanie go w czystości,
- przygotowywanie różnego rodzaju napojów kawowych,
- dekorowanie kawy,
- nienaganna prezencja,
- znajomość języka angielskiego,
- Jeśli chodzi o wykształcenie, to nie ma w tym wypadku specjalnych wymagań, mile widziane jest wykształcenie zawodowe lub średnie ukierunkowane na pracę w gastronomii i obsługę klienta. Bardzo często wymaga się od baristów, aby wykonywali również obowiązki barmanów i kelnerów.