Czym zajmuje się dietetyk? To rodzaj specjalisty zajmującego się żywieniem osób zdrowych, chorych, czy będących w określonym stanie (np. w ciąży). Osoby parające się tym fachem badają także wpływ żywności i żywienia na zdrowie i dobrostan człowieka. Dietetyk nie jest lekarzem, jednak posiada wiedzę z zakresu m.in. medycyny, anatomii, psychologii, czy biochemii.
Dietetycy nierzadko współpracują z lekarzami różnych specjalizacji. Dzięki ich wiedzy pacjenci z rozmaitymi schorzeniami, po operacjach oraz będący w różnych stanach zdrowotnych szybciej wracają do zdrowia. Dietetycy pracują w szpitalach, ośrodkach zdrowia, poradniach dietetycznych, ale także sanatoriach, uzdrowiskach, obiektach SPA, itp.
Wyróżnia się trzy podstawowe typy dietetyków: kliniczny, sportowy i tzw. psychodietetyk. Dietetyk kliniczny posiada wiedzę na temat żywienia osób chorych, zatem jego kwalifikacje i doświadczenie będą nieocenione, by chory przeszedł szybszą rekonwalescencję, żeby schorzenie nie wracało, czy aby się nie pogłębiało.