Restauracje i kawiarnie – w tych miejscach najczęściej pracują kelnerki. Do ich głównych obowiązków należy przyjmowanie zamówień klientów i podawanie dań oraz napojów. W tym zawodzie niezbędna jest komunikatywność, jak również wysoka kultura osobista.

Kelnerka to osoba odpowiedzialna za obsługę gości w restauracji, barze czy kawiarni. Stanowi wizytówkę lokalu, w którym pracuje – to właśnie ona odpowiada za powitanie oraz kontakt z klientami. Najważniejsze obowiązki kelnerki to:

  • dbanie o czystość i odpowiednie nakrycie stołu (np. ułożenie sztućców),
  • witanie gości i wskazywanie im właściwego stolika,
  • podawanie menu oraz udzielanie informacji na temat oferty lokalu gastronomicznego,
  • przyjmowanie zamówień od klientów,
  • przynoszenie gościom zamówionych przez nich dań i napojów,
  • zabieranie zbędnych naczyń ze stołu,
  • przekazywanie klientom rachunku, a także przyjmowanie zapłaty.

Jakość pracy kelnerek i kelnerów ma duży wpływ na opinie i zadowolenie gości lokalu.

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę ​​stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.

Zaloguj się

Zarejestruj się

Zapomniane hasło