Musisz pamiętać, że praca kucharza zdecydowanie różni się od gotowania dla bliskich w domu. Gotując dla rodziny, jeżeli coś nam nie wyjdzie po prostu możemy to wyrzucić, Nie mamy na sobie presji czasu, a kiedy coś jest niezjadliwe to po prostu znajomi nam o tym mówią, bez żadnych wyrzutów czy pretensji. Pracując w restauracji nie możemy jednak pozwolić sobie na błędy tego typu. Przesolenie ziemniaków z pewnością jest to incydent, który nie przejdzie niezauważalny. Liczy się nie tylko to co ugotujemy, ale również jak to ugotujemy. Ważna jest również sama prezentacja dania na talerzu. Robiąc sobie obiad, nie musisz zastanawiać się czy ziemniaki schabowy wyglądają estetycznie, jednak pracując w restauracji musisz podać je w jak najbardziej apetyczny sposób, tak żeby klient był zadowolony z dania pod względem smakowym, ale również wizualnym.

Z pewnością słyszeliśmy o technikach gastronomicznych czy studiach związanych z gastronomią. Czy są one tak naprawdę wymagane? Otóż nie. Studia mają nauczyć nas rzeczy, które powinniśmy na takim stanowisku mieć w małym paluszku. W przypadku takiego zawodu, jakim jest kucharz edukacja jest zdecydowanie na plus, jednak nie jest ona wymagana. W końcu nie musimy się uczyć o przyprawach, aby wiedzieć, do czego je dodać. Każda mama oraz babcia gotują wyśmienicie, a zdecydowana większość z nich nie ukończyła kierunku gastronomicznego. Kucharzem może zostać każdy, kto posiada dobry smak, a także potrafi zdziałać w kuchni cuda. Podobnie jest w przypadku grafika komputerowego, ponieważ tam nie liczy się edukacja, a umiejętności.

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę ​​stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.

Zaloguj się

Zarejestruj się

Zapomniane hasło